Lantion ja alavatsan kivut - mistä johtuvat ja miten niitä hoidetaan?

Etsitkö selitystä turhauttavalle alavatsan tai lantion alueen kivulle, johon et ole saanut apua? Fysiatrian erikoislääkäri Kristiina Kokkonen ja OMT fysioterapeutti Nina Saarikivi kertovat lantion alueen kivuista ja niiden hoidosta:

Monet naiset kärsivät hankalista alavatsan ja lantion alueen kipuoireista. Oireet ovat voineet alkaa pikkuhiljaa hiipien tai äkillisesti esim. tapaturman tai vatsan alueen leikkauksen jälkeen. Kivut ovat saattaneet alkaa synnytyksen jälkeen tai liikuntaharrastusten pariin palatessa. Joskus oireilun alku liitetään stressaavaan työrupeamaan tai hankalaan ihmissuhteeseen. 

alavatsan+kipu

Kipu voi olla aaltoilevaa jomottelua alavatsalla, polttavaa tai kirvelevää tuntemusta säväyksinä pakaraan, nivustaipeeseen tai häpyseutuun säteillen. Oire voi myös esiintyä piikkeinä, poltteena, kramppeina tai paineen tunteena lantionpohjassa. Kipuun liittyen virtsaaminen tai suolen toiminta voivat muuttua. Myös vatsan alueen turvotus on yleinen vaiva. 

Oireilu voi olla joko jaksottaista liittyen elimistön biorytmeihin (mm. kuukautiskierto, vireystila, rasittuneisuus) tai esiintyä oikukkaasti ”miten sattuu” ilman sen loogisempaa selitystä.

Hankala ja määrittämätön kipuoire keskivartalolla voi rajoittaa liikkumista, vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin ja toimintakykyyn ja haitata työntekoa. Usein kipu myös pelottaa, onhan lantio herkkä ja intiimi alue. 

 

Tavallista on hakeutua gynekologiseen tai urologiseen arvioon kivun syiden selvittämiseksi. Epäilyn alla ovat muun muassa endometrioosi, munasarjojen toiminnan muutokset sekä suku- ja virtsaelinten ongelmat. Joskus muut sisäelinperäiset syyt, kuten maha-suolikanavan tai vatsaontelon limakalvojen ja puolustusjärjestelmän ongelmat ilmenevät lantio -alavatsan kipuiluna. Tuolloin tutkimuksia jatkaa sisätautilääkäri. Selkäperäiset syyt sekä lihasten jännittyneisyyteen liittyvät oireet tällä alueella ovat myös hyvin tavallisia aiheuttaen pitkittyvää kipua ja monenlaista toiminnallista haittaa. Näiden syiden selvittelyyn ja hoitoon ovat perehtyneet fysiatrian erikoislääkärit. Synnytyksen jälkeisiä kipuja, lantionpohjan toimintahäiriöitä sekä vatsalihasten erkauman aiheutamia ongelmia tutkivat sekä gynekologit ja fysiatrit että äitiysfysioterapiaan erikoistuneet fysioterapeutit.

 

Johtuuko lantion kipu selästä?

lantiokipu.jpg

Selkäperäiset syyt pitää myös huomioida alavatsan ja lantion kipuoireilun taustalla. Esimerkiksi välilevyn pullistuma, hermojuuren kanavan ahtautuminen tai nikamien välisten fasettinivelten hankausärsytys voivat heijastella kipuaistimuksia lantion alueelle.  Selkärangan oireilun taustalta löytyy usein rangan virheellinen kuormittuminen opittujen tapojen ja liikemallien seurauksena, jolloin nivelet ja lihaksisto sekä lihaskalvojärjestelmä (”faskiat”) alkavat oireilla. Nämä oireet muodostavat yhdessä epäspesifien lantion kipujen kokonaisuuden. 

Kun kipu pitkittyy

Pitkittyvät kipuoireet voivat johtaa muutoksiin kipuradoissa, jolloin puhutaan kivun kroonistumisesta. Käytännössä tämä tarkoittaa kivun aistijärjestelmän häiriintymistä siten, että aivomme tulkitsevat kivuliaaksi muitakin tuntemuksia kuin kipureseptoreiden välittämän tiedon. Liike, paine, venytys tai lämpötilan muutokset voivat tällöin aiheuttaa kipua useilla alueilla kehossa. Kipuilu voi ”levitä” vaikkapa lantion eri osiin noudattamatta selvää anatomista logiikkaa tai ilmaantua muualle kehoon oireillen esimerkiksi toistuvina päänsärkyinä tai niskan ja hartian alueen toiminnan ongelmina. Myös muut nivelet sieltä ja täältä voivat alkaa oireilla tai koko kropan lihaksisto reagoi kireyksin ja herkistymällä erilaisille ärsykkeille. Lantion alueen kivuista noin 20% luokitellaan krooniseksi, kun taas gynekologiset syyt kattavat noin 20-40%, suoliston oireet noin 35% ja virtsaelinperäiset syyt noin 30 %, lähteestä riippuen. 

Fysioterapia+Helsinki.jpg

Usein joitakin elinperäisiä muutoksia voidaan todeta kipuoireilun alkamiseen liittyen. Myös useamman elinjärjestelmän reagointia voi esiintyä päällekkäin ja toisiinsa liittyen. Huoli sairausperäisistä syistä johtaa usein tutkimuksiin monen lääkärin, hoitajan ja erikoisalan toimesta. Eri alojen asiantuntujat pyrkivät ratkomaan oireiden syytä oman näkökulmansa kautta. Jos yhtä selittävää tekijää ei löydy, tulee herkästi ajateltua, ettei ongelmaa ole. Tutkimuksiin saattaa mennä paljon aikaa ja rahaa, jonottaminen aina seuraavaan vaiheeseen lisää herkästi huolta ja pelkoa kivun syistä, jolloin normaali arkielämäkin voi vaikeutua. 

 

Miten lantion alueen kipua hoidetaan?

Useat vaivat ja pienet vauriot elimistössämme paranevat itsekseen, mutta näiden aiheuttamat kipuoireet saattavat “jäädä päälle”.  Jos oireiden taustalla ei todeta erityistä hoitoa vaativaa sairautta tai vammaa, voidaan keskittyä hoitamaan niin sanottuja toiminnallisia oireita, jotka ovat yleensä lihasepätasapainoa (lihasheikkous, jännittyneisyys ja kireys), nivelten liikkuvuuteen ja liikkeen hallintaan liittyviä haasteita, kivun ja liikkumisen pelkoa ja niin edelleen. Hoidossa tärkeää on tehdä yhteistyötä eri alojen ammattilaisten välillä, jotta oireet saadaan hallintaan mahdollisimman kattavasti ja jotta potilaalla olisi jatkossa riittävästi tietoa, tukea ja työvälineitä itsensä hoitoon ja kuntouttamiseen. 

äitiysfysioterapia+helsinki.jpg

Ja vaikka oireita selittäisikin jokin tietty sairaus tai diagnoosi, on osatekijänä oirekuvassa usein myös erilaiset toiminnalliset tekijät. Koska sairauden tai vaurion tuoma oireisto usein koostuu sekä sairaudesta itsessään, että siihen liittyvistä toiminnallisista oireista, on tärkeä hoitaa molempia. Toiminnallisten tekijöiden hoitaminen helpottaa yleensä oireita, vaikka joskus taustalla oleva sairaus ei paranisi. Sairauden hoito taas usein jättää jälkeensä kasan jälkioireita ja muutoksia kehon toiminnassa, joiden hoitamatta jättäminen hidastaa toipumista. 

Toiminnallisia lantion alueen kipuja voidaan hoitaa esimerkiksi fysioterapian keinoin. Parhaaseen hoitotulokseen päästään, kun lääkäri, usein fysiatri, ja fysioterapeutti työskentelevät yhdessä. Fysiatri tarkentaa oireiden taustaa, diagnosoi mahdolliset sairausperäiset syyt, tekee suunnitelman tarvittavasta lääkehoidosta ja mahdollisista muista toimenpiteistä sekä seuraa potilaan tilan edistymistä ja sairauden kulkua. Fysioterapeutti analysoi kehon toimintaa ja räätälöi hoidon asiakkaan tarpeiden mukaan. Esimerkiksi selkäperäiset kiputilat, lantionpohjan lihasten toimintahäiriöt, raskauden ja synnytyksen aikaansaamat muutokset ovat kaikki kuntoutettavissa fysioterapian eri menetelmin. 

Fysioterapiassakin on tärkeää tutustua potilaan tilanteeseen; miten oireisto on alkanut ja kuinka hankalaan tilanteeseen on päädytty. Alkututkimuksessa selvitetään oireita aiheuttavat tekijät ja analysoidaan kehon toimintaa liikkeessä. Näiden avulla hoito osataan kohdistaa tarkemmin ongelman ytimeen. Ensimmäisen käynnin yhteydessä arvioidaan myös tarvittavien hoitokertojen määrä sekä kuntoutumisen kesto suhteessa tavoitteisiin.

 
Lantiokipujen+hoito.jpg

INTO Terveydessä eri ammattikuntien välinen yhteistyö osana potilaan hoitoa on itseisarvo. Parhaaseen hoitotulokseen päästään, kun yhdistetään fysiatrian erikoislääkärin, fysioterapeutin, psykologin ja lymfaterapeutin osaamista kivunhoidon ja toimintahäiriöiden hoidossa aina yksilöllisen tarpeen mukaan.

Kristiina Kokkonen

Fysiatrian erikoislääkäri

Kuntoutuksen erityispätevyys, kivunhoitoon erikoistuvaNina Saarikivi

Fysioterapeutti, OMT

Haluatko tietoa uusista blogikirjoituksista sähköpostiisi? Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuukaudessa.