Miksi kädet puutuvat?

Jokainen meistä on varmasti kokenut käsien puutumisen jossain vaiheessa. Jos ei muuten, niin moni on herännyt yöllä nukuttuaan käden päällä ja lopputuloksena on puutunut ja voimaton käsi, jonka joutuu toisen käden avulla nostamaan ylös. Fysioterapeutti, OMT Nina Saarikivi kertoo, mistä puutuminen johtuu ja miten sitä kannattaa hoitaa:

Käsien puutumisen taustalla voi olla monta tekijää ja ongelma voi löytyä niskasta, hartian/olkapään alueelta tai alempaa yläraajasta. Puutuminen, pistely ja käteen päin säteilevä jomotus tai särky mielletään yleensä hermoperäiseksi oireeksi ja näin usein onkin, mutta myös esim. jännittyneet lihakset voivat aiheuttaa tämän tyyppistä oireilua. Jos kyseessä kuitenkin on hermo, on puutuminen yleensä merkki siitä, että hermo joutuu jossain kohtaa ahtaalle tai altistuu liialliselle venytykselle. Tyypillisiä pinnepaikkoja ovat:

  • Rannekanava, joka on luista ja nivelsiteistä koostuva kanava ja jonka läpi kulkee yläraajan keskihermo, voi ahtautua esim. kyynärvarren lihasten/jänteiden rasituksen tai turvotuksen seurauksena

  • Kaulan/solisluun/pienen rintalihaksen alue, joka tunnetaan myös nimellä yläaukeama. Tällä alueella kireät lihakset tai rakenteellisista syistä ahdas alue voivat aiheuttaa hermopunoksen tai verisuonten pinnetiloja tai venyttymistä (TOS-oireyhtymä)

  • Niska, jossa hermot tulevat ulos nikamien välistä. Kulumamuutokset ja välilevyn pullistumat voivat painaa hermoja

  • Olka- ja kyynärvarren alueella on useita kohtia, jossa hermot voivat joutua ahtaalle esim. kireiden lihasten väliin

kädet puutuvat

onko puutuminen vaarallista?

Puutuminen ja pistely ovat yleensä lievän hermoärsytyksen oire. Jos hermoon kohdistuu enemmän painetta tai venytystä, alkaa oireena esiintyä myös kipua ja vasta voimakkaasta ja pitkäkestoisesta puristuksesta tai hermovauriosta syntyy lihasten heikkoutta. Yleensä käsien puutuminen on vain ajoittaista, joka on merkki siitä, ettei hermo ole jatkuvasti ahtaalla.

Yleensä hermot sopeutuvat ajan kanssa ahtaisiin oloihin eikä esim. kaularangan kulumat välttämättä aiheuta hermoärsytystä lainkaan. Joskus oireita tulee vasta, kun hermo joutuu ahtaalle kahdessa tai useammassa kohtaa. Tämän vuoksi esim. rannekanava-oireista kärsivän puutumista voidaan helpottaa esim. niskan tai yläaukeman alueen hoidolla, vaikka rannekanavan tilanne säilyisi ennallaan.

Monilla kädet puutuvat vain öisin; tämä voi liittyä huonoon tyynyyn tai kireisiin/jännittyneisiin lihaksiin, jotka yön aikana aineenvaihdunnan hidastuessa keräävät nestettä ja turvotus ahtauttaa hermojen kulkuväyliä. Päiväsaikaan oireita ei silloin välttämättä esiinny lainkaan. Myös rannekanava-oireyhtymässä puutumista voi esiintyä enemmän yöaikaan.

Päivällä käsien puutuminen voi olla merkki huonosta niskan ja hartioiden asennosta tai yksipuolisesta rasituksesta vaikka kyynärvarren lihaksissa esim. paljon toistoliikkeitä vaativassa työssä. Myös käsien kohoasentoa vaativa työ (esim. sähköasentajat) voi aiheuttaa käsien puutumista varsinkin jos samaan aikaan ilmenee niska-hartiaseudun ongelmia.

 
fysioterapia helsinki.jpeg

Milloin on syytä hakeutua hoitoon?

Jos käsien puutuminen on toistuvaa tai jos oireet pahenevat, on syytä selvittää oireiden aiheuttaja. Käsien puutumisen syytä voi olla vaikea löytää ja hoitaa itse ja tämän vuoksi onkin hyvä hakeutua ammattilaisen arvioon. Yleispätevää kotikonstia puutumisen hoitoon on vaikea antaa, kun syitä oireiden taustalla on niin monia. Lääkäri tai fysioterapeutti voi tehdä tarvittavat kliiniset testit, joiden avulla yleensä löydetään ongelman aiheuttaja. Lisätutkimuksia, kuten hermoratatutkimusta tai magneettikuvausta tarvitaan, jos epäillään vaikea-asteisempaa hermopinnettä tai hermovauriota, joka aiheuttaa kipua ja lihasheikkoutta. Näiden tutkimusten avulla arvioidaan mm. leikkaustarvetta. Useimmiten käsien puutumisen taustalla ovat kuitenkin toiminnalliset ongelmat, kuten kireät tai jännittyneet lihakset tai ryhtiin/asentoihin liittyvät muutokset, jotka altistavat hermoja liialliselle paineelle tai venytykselle. Nämä tekijät ovat korjattavissa fysioterapian ja omatoimisen harjoittelun avulla.

Nina Saarikivi

Fysioterapeutti, OMT

INTO Terveys

CF046673.jpg
 

Tunnistitko itsesi? Me olemme täällä sinua varten!

Haluatko tietoa uusista blogikirjoituksista sähköpostiisi? Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuukaudessa.