Fysioterapeutti vai Personal trainer?

Fysioterapeutti, OMT Nina Saarikivi kertoo tässä blogikirjoituksessa millä perusteella sinun kannattaa valita ammattilainen ja auttaja, joka sopii juuri sinun terveydentilan edistäjäksi:

Tänä päivänä on tarjolla jos jonkinlaista henkilökohtaista auttajaa, terapeuttia, valmentajaa ja järjestelijää. Oli sitten kyseessä kehon tai mielen terveys, kodin siivoaminen tai työnteon ja ajankäytön optimointi, on vaihtoehtoja tarjolla vaikka ja kuinka, eikä se lähtökohtaisesti ole huono asia. Ongelmaksi muodostuu lähinnä valinnanvaikeus liittyen oikeanlaisen auttajan löytämiseksi, palvelemaan omia tarpeita.

Fysioterapeuttien ja personal trainerien työnkuvat menevät osittain päällekkäin. Molemmat ohjaavat harjoitteita tavoitteena asiakkaan fyysisen toimintakyvyn parantaminen ja asiakkaan omien tavoitteiden saavuttaminen. Miten tietää, kumpi kannattaa valita? 

Fysioterapeutti vai personal tariner

Hyvin karkeasti yleistäen valinta voisi tapahtua sen perusteella, onko kipua vai ei. Jos ongelmana on jokin vamma tai kipu, projekti olisi hyvä aloittaa fysioterapeutin kanssa, jotta ongelman aiheuttaja saadaan selville ja alkuun tarvittavat hoidot nopeuttamaan paranemista, helpottamaan kipua ja tukemaan alkuvaiheen harjoittelua. Fysioterapeutti on laillistettu terveydenhuollon ammattilainen, joka on fyysisen toimintakyvyn asiantuntija ja pystyy analysoimaan kehon toimintaa erityisesti silloin, kun liikkuminen jostain syystä ei ole optimaalista. Fysioterapeutti osaa alkututkimuksen perusteella suunnitella tarkoituksenmukaisen hoidon ja määritellä harjoittelussa etenemisen aikataulun esim. jonkin vamman paranemisajat huomioiden. Personal trainer on liikunnan ammattilainen ja valmentaja, jonka ammattitaitoa hyödyntäen onnistuu fyysisen suorituskyvyn parantaminen, painonpudotus tai muu elämäntapamuutos (toki jokin näistä voi viedä selkäkivut mennessään). Fysioterapia ja personal training kulkevat sujuvasti myös rinnakkain. Paras lopputulos saavutetaankin usein eri ammattikuntien yhteistyöllä ja kommunikaatiolla, jolloin asiakas saa tarkoituksenmukaista hoitoa ja harjoittelu on optimoitu kuntoutuksen eri vaiheisiin.  Tarjolla on toki myös sekä fysioterapeutin että personal trainerin tutkinnot omaavia ammattilaisia, mutta tässä kohtaa titteleiden sijasta tärkeää on kyseisen palveluntarjoajan työkokemus ja jatkokoulutukset, jotka ovat varsinkin fysioterapeuttien kohdalla merkittävässä asemassa antamaan valmiuksia erilaisten asiakasryhmien kuntoutuksessa. Fysioterapeutin perustutkinto ei vielä tuo riittävää osaamista oikein millään fysioterapian erikoisalalla ja jatko-opinnot ovatkin tärkeässä roolissa. Esimerkiksi neurologiseen fysioterapiaan erikoistunut hoitaa kehitysvammaisia ja Parkinsonin tautia sairastavia kun taas OMT fysioterapeutti on erikoistunut tuki- ja liikuntaelinvaivojen ja -sairauksien tutkimiseen ja hoitoon. OMT fysioterapeutilla on noin 3,5 vuoden AMK-tutkinnon lisäksi n. 3 vuoden erikoistuminen ihmiskehon toiminnan analysointiin sekä osaamista kivun hoidosta ja vammojen ja kiputilojen kuntoutuksesta. Personal trainerin tittelin voi saada muutaman päivän kirjekurssilla, mutta on personal trainerienkin joukossa rautaisia ammattilaisia pitkine koulutuksineen ja työkokemuksineen. Suomi on täynnä loistavia ammattilaisia sekä fysioterapian että personal trainingin saralla. Suurin haaste asiakkaan näkökulmasta onkin varmasti löytää itselleen sopiva auttaja ja tässä toivoisinkin saumatonta yhteistyötä eri ammattikuntien välillä, jotta voisimme paremmin opastaa asiakkaitamme oikean auttajan luokse siinä kohtaa kun oma työ on tehty, mutta asiakas tarvitsee vielä muuta hoitoa tai harjoittelua.

fysioterapeutti+vai+personal+trainer.jpeg

Joskus esim. selkäkivusta kuntoutuminen on nopea prosessi, johon auttaa mikä tahansa liikunta ilman sen suurempaa diagnosointia, lääkitystä tai hoitoa. Toisinaan ongelma on haastavampi ja kuntoutuminen on pidempikestoinen projekti joka vaatii useamman ammattikunnan edustajan mukanaoloa, esim. lääkäri, fysioterapeutti, psykologi ja personal trainer. Realistisen hoitosuunnitelman ja aikataulun laatiminen yhdessä asiakkaan kanssa tavoitteiden saavuttamiseen liittyen sekä ammattilaisten välinen yhteistyö ovat ratkaisevia tekijöitä hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Hyvä yhteistyö takaa myös sen, ettei asiakas jää yksin vaivansa kanssa ja hänellä on aina tieto siitä kenen puoleen kääntyä missäkin tilanteessa.

Meillä INTO Terveydessä työskentelee kokeneita ja pitkälle kouluttautuneita fysioterapeutteja ja OMT fysioterapeutteja. Tällä hetkellä meillä ei työskentele personal traineria, mutta pyrimme huolehtimaan siitä, että asiakkaalla on selkeä suunnitelma, kun hän ei enää tarvitse meidän palveluita. Kun fysioterapiasta jatketaan personal trainerin kanssa, suosittelemme esim. Innostapersonaltraineria Helsingissä asuville ja Movement fysiosta Vantaalla asuville.

 
Nina-Saarikivi.jpg

Nina Saarikivi

Fysioterapeutti, OMT

INTO Terveys Oy

 

estääkö kipua sinua liikkumasta?

Me olemme täällä sinua varten!

Haluatko tietoa uusista blogikirjoituksista sähköpostiisi? Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuukaudessa.