Äitiysfysioterapia

Raskauden aikana nivelet löystyvät, erityisesti lantion alueella. Synnytyksen jälkeen keho pikkuhiljaa palautuu hormonitoiminnan palautumisen myötä. Tämä palautuminen voi viedä jopa kaksi vuotta, jonka aikana esim. lantion ja alaselän nivelet ja lihakset joutuvat normaalia kovemmalle rasitukselle. Tästä voi seurata erilaisia oireita:

  • Alaselkäkipu

  • Alaselän väsyminen

  • Pakaran alueen kiputilat

  • Alaraajaan säteilevä kipu/puutuminen

  • Häpyliitoksen kivut

  • Häntäluun kivut

  • Lantionpohjan lihasten toimintahäiriöt ja kivut

äitiysfysioterapia+helsinki.jpg

Oireet voivat esiintyä liikkumisen yhteydessä, esim. kävellessä, kumartuessa tai sängyssä kääntyessä yksittäisinä puukoniskumaisina kipuina tai jatkuvana väsymisen/jäykkyyden/kireyden tunteena. Häntäluun alueen kivut voivat hankaloittaa istumista. Lisäksi lantionpohjan toimintahäiriöön voi liittyä virtsanpidätysvaikeuksia tai kipua esim. yhdynnän aikana. Vatsalihasten erkauma ja sen palautuminen askarruttaa monia tuoreita äitejä.

Näitä oireita ja toimintahäiriöitä voidaan hoitaa fysioterapialla sekä raskauden aikana että synnytyksen jälkeen.

OMT-fysioterapia sisältää alkututkimuksen, lihasten ja nivelten manuaaliset hoidot sekä yksilöllisten harjoitteiden ohjaamisen.

Alkututkimuksella kartoitetaan oireiden syy, manuaalisella käsittelyllä esim. parannetaan nivelten ja lihaskalvojen liikkuvuutta sekä rentoutetaan jännittyneet lihakset ja harjoitteiden avulla mm. vahvistetaan heikkoja lihaksia, jotta toimintahäiriö ei uusiutuisi.

äitiysfysioterapia+helsinki.jpg

 

Lantionpohjan fysioterapia

Lantionpohjan toimintahäiriöitä ovat esim. erityyppiset virtsankarkailun ongelmat, ulosteen- ja ilmankarkailu, ulostamisvaikeus, lantionpohjan kiputilat sekä laskeumat.

Näitä vaivoja esiintyy usein raskauteen ja synnytykseen liittyen, mutta myös esim. urheilijoilla ja ikääntyneillä voi olla lantionpohjan toimintahäiriöitä.

Lantionpohjan toimintahäiriöt eivät ole vain naisten vaivoja, vaan myös miehillä ongelmia voi olla esim. eturauhasvaivoihin liittyen.

Lantionpohjan lihasten toiminta on myös osa suurempaa kokonaisuutta, esim. olemalla osa alaselkää tukevia lihaksia. Näin ollen myös alaselkäkivut tai keskivartalon hallinta linkittyvät lantionpohjan toimintaan.

Lantionpohjan lihaksiston toiminta vaikuttaa myös naisen ja miehen seksuaalitoimintoihin.

äitiysfysioterapia+helsinki.jpg

Lantionpohjan fysioterapian tavoitteena on hoitaa ja ennaltaehkäistä erilaisia lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriöitä. Ensimmäisen käynnin yhteydessä fysioterapeutti haastattelee asiakkaan ja kartoittaa minkälaisesta ongelmasta on kyse. Tarvittaessa lantionpohjan lihasten toimintaa voidaan arvioida EMG-laitteen avulla. Laitteen avulla lantionpohjan lihaksia voidaan myös rentouttaa tai tehdä vahvistavaa harjoittelua. EMG-mittaus ja laitteella annettavat hoidot ovat kivuttomia.

Lantionpohjan fysioterapiaan kuuluu myös kotona tehtävä aktiivinen harjoittelu, jotta toimintahäiriö saadaan korjattua.

INTOssa, Helsingin Kalasatamassa, OMT fysioterapeutti Nina Saarikivi auttaa sinua kuntoutumaan synnytyksestä oli sitten kyseessä selkäkipu, vatsalihasten erkauma tai lantionpohjan ongelmat. Ja vaikka mitään vaivaa ei olisikaan, voit tulla vastaanotolle saamaan yksilöllisen harjoitusohjelman, jonka avulla huolehdit kehon palautumisesta juuri sinulle sopivilla harjoitteilla.

 

 Varaa aika meille:

Äitiysfysioterapiaa/lantionpohjan fysioterapiaa tekee Nina Saarikivi